Energie gaat nooit verloren! (of wordt hier vals gespeeld?)


Volgens de wet van behoud van energie gaat energie niet verloren. Ze wordt alleen omgezet in andere vormen van energie. Als je kijkt naar het volgende filmpje lijkt dit ook te kloppen.  Slechts het vallen van één klein knikkertje krijgt het voor elkaar om een hele bierbrouwerij te laten bewegen. Of wordt hier soms vals gespeeld?

Wat je ziet is een zogenaamde “Rube Goldberg” machine. Één kleine actie (trigger) zet meerdere volgende acties in werking. Helaas zal zo’n mechanisme zelden wrijvingsloos zijn. Een deel van de energie wordt omgezet in warmte. Alleen een mechanisme dat van heel hoog naar laag zal zonder energie van buiten kunnen werken.

Vals spelen

Om het mechanisme aan de praat te houden wordt er op meerdere plekken energie aan toe gevoegd. Denk hierbij aan voorgespannen veren (veerenergie) of aan voorwerpen met een hoger zwaartepunt die omvallen(zwaarte-energie). Op deze manier is op meerdere plekken in het systeem energie opgeslagen waardoor het mechanisme weer wordt opgepept. Vaak zie je dit aan het balletje dat eerder wat traag was gaan rollen, nu ineens een hogere snelheid heeft.

Al met al blijft het hartstikke knap om zo’n mechanisme te bedenken en te bouwen.

 

 

 

Natuurkunde filmpjes kijken

Fascinerend – Inspirerend – Begrijpelijk

 

Geef hier uw reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s