Hoe werkt een flitscontrole? Is er wat mis met de mobiele politie radarapparatuur?

Hoe werkt radarcontrole?

Volgens de nieuwsberichten (AD, Telegraaf 25-1-2015) is er van alles en nog wat mis met de snelheidscontrole door voornamelijk mobiele flitsapparatuur. Zo zouden lijnbussen en vrachtwagen ineens met snelheden van 185 tot 240 km/h kunnen rijden! (Ik ben dan altijd benieuwd door wie deze voertuigen zo fantastisch zijn opgevoerd)

Deze metingen kunnen niet kloppen! Wat is er dan aan de hand? Ter verduidelijking heb ik hieronder een filmpje ingevoegd waar de werking van een mobiele en vaste camera grofweg wordt uitgelegd. Verder is er een link naar de leverancier van de apparatuur in Nederland (u herkent vast de foto van de mobiele flitser) en een natuurkunde site voor meer achtergrondinformatie.

In de video wordt er uitgelegd hoe er bij de mobiele controle een soort lichtstraal over de weg wordt aangelegd. In het echt wordt er gewerkt met radar (radiogolven) en wordt er niet slechts één straaltje maar een bundel van meerdere stralen gebruikt. Met de radiogolven wordt een signaal uitgezonden, een soort piepje met één toon.

220px-Radarops (bron afbeelding: wikipedia)

Verandering van het signaal

Als er nu een auto door de bundel rijdt dan kaatst deze terug en wordt weer opgevangen. Er is echter iets gebeurd met het signaal. Terwijl het het signaal op de auto terugstuitert, krijgt het een zetje van de snelheid mee. Hierdoor verandert de toon. Hoe harder de auto rijdt, hoe groter de toonverandering. Met deze verandering kun je snelheid berekenen. Gaat de auto te hard dan wordt er een foto genomen. De verandering van de toon wordt ook wel Doppler verschuiving genoemd.

Maar hoe zit het dan met die scheurende bussen en jakkerende vrachtwagens? Zijn dat nu echt van die snelheidsduivels? Hoogstwaarschijnlijk niet. (lees verder onder de video)

Een kwestie van gemiddelden

Ik zei al dat er niet één straaltje maar een bundel van zeer veel stralen wordt teruggekaatst. De moeilijkheid zit hem hierin dat het ontvangende apparaat van al die signalen één eindresultaat moet maken. Dat is nog behoorlijk lastig. Een auto heeft diverse vormen (zijkant, spiegel, ronddraaiende wielen), de auto wordt onder een hoek beschenen met een uitwaaierende bundel en niet elke auto is even lang of even groot. Al deze punten kunnen een invloed hebben op het terug ontvangen signaal. Gelukkig zijn er manieren om hier betrouwbaar mee om te gaan, bijvoorbeeld het werken met gemiddelden. In de wet is hier rekening mee gehouden, er gaat namelijk altijd een vooraf vastgestelde marge van de meetwaarde af.

Verstoort tegenligger de meting?

In de berichten over de absurd hoge snelheden wordt er een opmerking gemaakt over de invloed van tegenliggers.  Zou dit die snelheden kunnen verklaren? Zonder precies te weten wat de apparatuur precies verstuurt en hoe de gegevens worden verwerkt is het lastig om hier een oordeel over te vellen. Wat zou kunnen meespelen is dat de apparatuur te gevoelig is en ook andere gegevens mee neemt. In dat geval wordt ook de snelheid van een tegenligger, van een inhaler of misschien wel een struik of boom aan de andere kant van de weg meegenomen in de gemiddelde meetwaarde. Tsja, dan kun je bijzondere waarden krijgen.

Vaste flitspaal ook onbetrouwbaar?

Tegenstanders van vaste flitspalen zullen nu waarschijnlijk nog harder roepen dat die ook niet deugen en direct buiten werking moeten worden gesteld. Helaas geldt bovenstaand fenomeen voor veel flitspalen niet en kan deze eis naar de prullenbak. Die palen werken anders, namelijk met lussen (elektromagnetisch) of met drukgevoelige elementen in het wegdek. Er wordt nu niet met radar maar met detectie op vaststaande plekken gewerkt. De tijd tussen deze twee waarnemingen en de reeds bekende afstand leiden dan tot de snelheid en eventueel een foto.

Vaak zijn de detectie lussen te herkennen aan de “littekens” in het asfalt. (zie foto)

detectielussen A12(Bron:  motor-forum.nl)

 

 

Geef hier uw reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s