Kracht: grip en slip, pickup trekt een vrachtwagen

Een kleine pickup (Ford F150) trekt een vastgelopen vrachtwagen los uit de sneeuw.  Het kost veel tijd om de massa van beide vrachtwagens in beweging te krijgen. Eerst slippen de wielen wegens gebrek aan grip (wrijvingskracht). Daarna komen beide wagens in beweging en gaan dan sneller en sneller. Je ziet duidelijk dat massa traag is (eerste wet van Newton).

Let verder op het draaien van de wielen. Eerst draaien ze vooruit, lijken ze stil te staan en dan draaien ze weer achteruit. Ik heb geen Nederlandse naam kunnen vinden maar het wordt het Wagon Wheel Effect genoemd.

Wel thuis mannen!

Geef hier uw reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s